Hva driver deg!? – Kunsten å meisle ut din egen lederfilosofi

Blindsoner, Endring, Kompetanseheving, Ledelse, Lederutvikling, Transformasjon

Hva er en lederfilosofi?

Å definere din lederfilosofi utvikler dine evner til å lede andre, men hva er det? Lederfilosofien gjenspeiler det som er viktig for deg som leder, den sikrer at du er fundamentert i den, og at andre tydelig ser hva du står for og hva de kan forvente seg av deg som leder. Det gir innsikt i ideer, verdier, attributter og forventninger om hvordan du tilnærmer deg å lede. Tre aspekter identifiserer og definerer en lederfilosofi:

 • Det er personlig. Det er ingen rett eller feil verdier.
 • Det er noe du velger. Ved å ha en lederfilosofi, gjør du et bevisst og forsettlig valg basert på refleksjon og selvinnsikt. Hva er din indre overbevisning, og hvordan ønsker du å utøve den i verden? Å ikke ha en lederfilosofi fører til en «utilsiktet» filosofi som er vag og uklar og lett skaper usikkerhet både for deg selv og de du skal lede.
 • Det er et kompass i hverdagen. Din ledelsesfilosofi gir klarhet til å ta beslutninger, skaper fokus i aktiviteter og driv i din hverdagsledelse.

Det vil være noen sentrale verdier i din lederfilosofi som du ønsker å modellere overfor andre. Noen av de viktigste verdiene eller egenskapene du finner hos en «ideell leder» er:

 • Ærlighet / integritet / Tydelig karakter
 • Visjonær
 • Kompetent
 • God kommunikator
 • Lagspiller / samarbeidspartner
 • Innovativ / risikotaker
 • Tydelig/ bestemt
 • Rettferdig og støttende
 • Skaper klare mål og retning
 • Respekt / anerkjennelse
 • Lidenskapelig / inspirerende
 • Tar personlig ansvar
 • Proaktiv / handlingsorientert
 • Kunde / kvalitet fokusert
 • Ydmyk
 • Inkluderende

Lista kunne selvsagt vært ennå lengre, men dette er mer enn nok til å gi deg en idé om hva slags egenskaper og verdier som skaper inspirasjon og motivasjon. Utfordringen er at du selv må finne fram til hvilke av disse verdiene eller egenskapene som du bruker som utgangspunkt og støtte for ditt lederskap. Det er lett å gå for «litt av alt», men det sm skjer da er at du ender opp som utydelig og usikker.

 Hvordan kan du utvikle din personlige lederfilosofi?

Selv om enkelte ledere er bevisste på sin egen lederfilosofi, så er det nok en stor majoritet som går for «litt av alt». Her er et sitat å tenke over.

«Suksessfulle ledere kjenner sin personlige lederfilosofi og kommuniserer den ved å leve den lidenskapelig hver dag i alt de sier og gjør. De har tatt seg tid til å bestemme hvem de er, hvilke verdier de har og hvilke prioriteringer det medfører. De kjenner sin kurs og har stilt inn sitt indre kompass, noe som gir de økt selvinnsikt, bedre selvtillit og økt effekt som leder. Dette oppnås ved å skrive ned kjerneverdiene du lever etter, hva du forventer av medarbeiderne dine, hva de kan forvente av deg, og hvordan du vil evaluere ytelsen.» – Ed Ruggero

Du kan ikke utvikle en lederfilosofi uten først å bestemme hvem du er som leder. Hva tror du? Hvilke verdier nekter du å gå på akkord med? Og hva får deg til å ha disse verdiene? Hva er det viktigste for deg?

 1. Kommuniser dine kjerneverdier og forventninger

Å skrive ned og kommunisere din lederfilosofi er viktig. Ved å gjøre det skriftlig, vil du:

 • Skape klarhet og økt objektivitet
 • Signalisere at du mener alvor
 • Skape forpliktelse
 • Mer konsekvente verdier og forventninger
 • Skape konstruktiv selvrefleksjon
 • Ansvarliggjøre deg selv

Du trenger klarhet, engasjement, konsekventhet og ansvarlighet for å lede. Å skrive det ned vil hjelpe deg med dette, og vil gi deg muligheten til å utvikle nye tanker i filosofien din.

 2. Bestem hvem du er gjennom din lederfilosofi, og lev i tråd med dette

Neste trinn er å gjøre deg godt kjent med din egen lederfilosofi.

«Du må kjenne din egen lederfilosofi så godt at du bor og puster den. Hvis den skal lede dine handlinger og være eksempel for andre om hvem du er og hva du står for. Dette kan ikke være en sporadisk ting som du tar med når det passer deg … Det må være et konstant uttrykk. » – Deb Calvert

Når du virkelig vet hva du tror på og hva du står for fører det til troverdighet, klarhet og besluttsomhet i ditt uttrykk. noe som igjen skaper trygghet og motivasjon blant de du leder.

3. La din lederfilosofi skape prioritet

Du deler din lederfilosofi gjennom dine handlinger og din kommunikasjon. Pass på at du er klar og trygg på hva du står for, og signaliser tydelig hva som er viktig for deg og organisasjonen. Dette setter eksempel, og gjør at din lederfilosofi kan skape tydelig retning i hele organisasjonen.

Et eksempel

«Min lederfilosofi er basert på mine erfaringer med både sterke og svake ledere. Det er min tro at det å følge disse prinsippene vil være den mest lønnsomme og givende måten å lede livet mitt og positivt påvirke livene til dem rundt meg.

 • Jeg leder gjennom: Å skape og overholde forpliktelser, integritet og karakter, sette tydelige mål og fokusere på troverdighet, sammen med andre lederskapskvaliteter.
 • Jeg legger stor vekt på: Ærlighet, tillit, troverdighet, kommunikasjon, kunnskap, kvalitet og andre egenskaper.
 • Jeg forventer: Fortell sannheten i tide, vis respekt gjennom ord og gjerninger, vær lagspiller og kommuniser andre forventninger som oppstår.
 • Ting jeg ikke godtar: Usikre arbeidsmiljøer og sikkerhetsbrudd, løgn, uaktsomhet, typer forstyrrende eller respektløs oppførsel og annen negativ oppførsel og motiver.»

Denne reelle lederfilosofien gir integritet og retning både for lederen selv og for organisasjonen, og selv om den stiller tøffe krav, så gjør den det lettere å lede på sikt. Denne lederen fikk også kjempegode tilbakemeldinger, og det var med på å gi en tydelig økning organisasjonens prestasjoner.

Til slutt 4. Be om hjelp!

Å utvikle og bruke din lederfilosofi krever en sterk forståelse av ledelse i praksis, og krever tid og forpliktelse. Derfor vil det være hensiktsmessig å sørge for å ha en sparringspartner eller mentor i arbeidet med å utvikle din lederfilosofi. Det vil hjelpe deg med å holde fokuset oppe og til å innse mulige blindsoner. Gode ledere ber om hjelp, det er derfor de har blitt gode, og i arbeidet med å utvikle og definere din egen lederfilosofi er hjelp essensielt for å lykkes.

Finn noen som spiller deg god, og sett i gang!

En kommentar om “Hva driver deg!? – Kunsten å meisle ut din egen lederfilosofi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s