Hva skal til for å drive effektiv hverdagsledelse?

Blindsoner, Endring, Kompetanseheving, Ledelse, Lederutvikling, Transformasjon

Jobben min er å hjelpe ledere med å bli så gode som mulige, altså driver jeg ulike former av lederutvikling, deriblant coaching av ledere fra en rekke bransjer. Uavhengig av min tilnærming eller hvor åpne deltagerne er i prosessen, er dessverre ikke varige endringer et gitt utfall. Hverdagen spiser rett og slett opp de gode intensjonene med gjøremål og tidsfrister. Det jeg gjentatte ganger har observert som nøkkelen til suksess er at lederne med de beste resultatene også er de som jobber med og er villige til å utvikle og forbedre egen selvbevissthet, og klarer å holde fokus også når det koker rundt de.

Hvordan vi oppfatter oss selv og andre skjer i nåtiden.

Adferd utvikles ved å gjøre handlinger gjentatte ganger, om og om igjen, i forskjellig sammenhenger og varianter. Å være selvbevisst gjør at vi kan være tilstede og velge den best egnede adferden for å navigere i vårt sosialt landskap, med tanke på både våre egne behov og andres. Selvbevissthet er kanskje det viktigste verktøyet for å få tilgang til vår egen lederfilosofi og verdier, slik at vi kan gjøre konstruktive valg i de ulike situasjonene vi møter som ledere i hverdagen.

Hva er så selvbevissthet?

Begrepet selvbevissthet er grunnleggende for en rekke ulike disipliner. Innenfor emosjonell og sosial intelligens er selvbevissthet definert som «evnen til å gjenkjenne dine følelser, samt hvordan de påvirker egen ytelse og samspillet med andre«. I bred forstand er selvbevissthet kapasiteten til introspeksjon og evnen til å gjenkjenne seg som et individ som er adskilt fra omgivelsene og andre individer. Selvbevissthet er m.a.o sinnets evne til å være oppmerksom på sitt eget innhold versus eksterne fenomener. Nevrologisk er selvbevissthet evnen til å gjenkjenne hva som skjer fysiologisk innenfor seg selv. På de mest nyanserte nivåene er selvbevissthet kapasiteten til å være oppmerksom på bevisstheten selv.

Manglende selvbevissthet betyr at vi ikke klarer å håndtere impulser, motivasjon og handlinger på en konsekvent og konstruktiv måte. Problemet med å kjøre på autopilot er at vi ender opp med adferdsmønstre hvor vi ikke stopper opp og vurdere situasjonen for dermed å kunne gjøre konstruktive valg. Ledelse krever mer enn bare å utvikle og mestre visse ferdigheter; vi må også kunne bruke disse ferdighetene på en måte som gir positive og konsistente resultater, og dette er arbeid som er avhengig av å utvikle vår selvbevissthet.

Å utvikle selvbevissthet er en kontinuerlig prosess . Du kan du bruke enkel logging eller annen form for refleksjon rundt følgende områder:

  • Hvor godt samsvar er det mellom dine intensjoner og dine handlinger?
  • Legg merke til hvordan og hvorfor humøret ditt skiftet i løpet av dagen.
  • Reflektere over hvordan du blir oppfattet av andre.
  • I hvilken grad er det behov for justeringer mellom hvordan du realiserer dine ambisjoner og hvordan du blir opplevd av andre?
  • Hvis det er mangel på justering et sted, hvorfor tror du det skjer?
  • Hva er små grep eller endringer du kan gjøre for å komme nærmere dine mål?

Disse spørsmålene vil hjelpe deg med å se dine egne mønstre og adferd. Å jobbe med en coach eller mentor vil ofte være en god måte å reflektere over disse innsiktene, og som med alle nye ting, så vil dette kunne oppleves som krevende i starten, men når du er kommet i gang, så er dette ting som vil være til hjelp innenfor alle områder av din lederhverdag. Avkastning ligger der, så sett i gang!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s